U istoriji ljudske vrste i brojnih civilizacija nije postojala društvena igra sa statusom kakav je uživao i kakav uživa njegovo veličanstvo – Šah: čak mu i samo ime kaže da je carska igra. Šah je svemir u malom: postoje ukupno 32 figure i 64 polja na ploči koje te figure mogu zauzeti.

Pokretanje kompanije zahtijeva puno više od samih intelekutalnih sposobnosti. Spajanje ova dva svijeta je vrlo zanimljiva kombinacija, a upravo je to uspjela današnja sagovornica portala Preduzetnica. me osnivačica i predsjednica šahovskog kluba ’’Dijagonale’’ ( klub je od osnivanja iznjedrio na desetine državnih prvaka), sertifikovana međunarodna (FIDE) instruktorka šaha Radmila Milošević.

Radmila je dugo godina aktivno i uspješno igrala šah u raznim šahovskim klubovima u  bivšoj SFRJ i Crnoj Gori. Autorka je i realizatorka brojnih projekata u šahu: ’’Šah u školama’’, ’’Inkluzija kroz šah’’, ’’Mat trafikingu’’, ’’Gens una sumus’’…

U intervjuu koji slijedi, Radmila govori o šahu, koliko je težak put do uspjeha, od čega nikada ne odustaje…

Vječito pitanje: Da li inteligentni ljudi igraju šah ili šah ljude čini pametnijima?

Poznato je da šah igraju inteligentni i bolje obrazovani ljudi. U pitanju je aristokratska igra koja se oduvijek igrala u visokim društvenim krugovima. Da bi se neko zainteresovao za ovu umnu disciplinu mora u sebi imati određeni potencijal. Naravno, igrajući šah taj potencijal će se dodatno uvećati i proširiti. Takođe, poboljšaće se koncentracija, memorija, objektivnost, analitičnost, strpljenje, kreativnost …

Kada se sada osvrnete na put koji ste prešli, šta biste izdvojili, čime se najviše ponosite. Koje poslovne odluke su zahtijevale da “šahovski razmišljate“?

Ponosim se poštenim radom koji je, uprkos svemu, imao jednu konstantu uspješnosti. Nadasve, što je uspjeh postignut bez neprincipijelnih kompromisa.Takođe, nevladinom organizacijom “Dijagonale”, kao prvom NVO koja se bavi šahom u Crnoj Gori. Osnovana je 2003. godine, a već 2005. godine, u saradnji s kulturno – informativnim centrom “Budo Tomović”, pokrenuta je šahovska škola. Ženski šahovski klub je formiran 2006. godine, dok je nekoliko godina kasnije zaživio i muški šahovski klub.

Inicirali smo da se šah u osnovnim školama uvede kao izborni predmet i uspjeli u tome. Pokrenuli smo ligu u šahu osnovnih škola Podgorice sa Sekretarijatom za sport koju i danas, petnaest godina kasnije, zajedno organizujemo. Tu su i razna takmičenja za djecu, turniri za odrasle, prvi internet meč u Crnoj Gori i slično.

 U čemu je formula uspjeha. Koja je Vaša poslovna filozofija?

Pošten, iskren rad i povjerenje, profesionalan pristup kao i postignuti rezultati u kontinuitetu.

Šta je najvažnije da žena posjeduje kako bi uspjela u onom čime se bavi, u Vašem slučaju šahom. Koliko je teško breme koje ona nosi?

Ovo čime se bavim nije biznis i nema komercijalne efekte, ali u nekim segmentima ovog posla se moram ponašati kao da jeste i kao da ima. Za bilo koji posao, a naročito privatni biznis potrebno je naglašeno samopouzdanje a ono proizilazi iz vjere u sebe. Ženama u našoj sredini sigurno nije lako da se bave biznisom jer svi poslovi koji donose novac i moć su muški zabran, gdje se nerado puštaju žene. Nažalost, same žene doprinose održavanju takvog miljea, prihvanjem namijenjene im uloge. Žene koje same trasiraju  put u životu i biznisu moraju biti vrlo jake, mudre, obrazovane, samostalne – jednom riječju vrlo sposobne.

Može li se reći da je u Vašem slučaju sasvim tačno da ko riskira taj profitira?

Nijesam baš sklona rizicima, više sam promišljena analitičarka (šahistkinja). Međutim,  odvažnosti i preduzimljivosti ne fali, naravno kad prethodna analiza pokaže da je to potrebno i opravdano.

Šta Vam je bilo najteže i od čega nikada nijeste i nećete odustati?

Suočavam se sa permanentnim nedostakom novca za projekte, nedostakom prostora za rad kluba i škole koji zakupljujemo sve ove godine. Ipak, najteže mi pada ljudska zloba, zavist, spletke i opstrukcije. Nikada nijesam i neću odustati od borbe za istinu i pravdu.

 Kako biste ocijenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore bolji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?

U šahu je sve manje novca i sve je teže raditi bilo šta bez podrške države. Sponzori nemaju interesovanje za šah, s obzirom na njegovu nekomercijalnost. U svim zemljama gdje je šah doživio ekspanziju, država  ga je subvencionisala. Jedna moderna država treba da bude servis svima koji iz bilo kog razloga trebaju pomoć. Država mora da brine o nauci, obrazovanju, umjetnosti, sportu, šahu… Tako na indirektan i suptilan način brine i o svemu ostalome.

Generalno, mislim da država treba da stvori ambijent i osigura zakonski okvir u kojem će svi ravnopravno bez monopola i klijentelizma moći da pokažu šta znaju i mogu. Takođe, treba stvoriti poreske i druge olakšice za mala preduzeća, dok ne stanu na noge i ne opterećivati ih na početku rada, kada im je najteže. Dugoročno, to je i za državu najbolja i najisplativija strategija.

Postoji li neka ambicija koju još nijeste ostvarili?

Naravno. Voljela bih da mogu više da utičem na procese u šahu, ali to u postojećem zatvorenom sistemu nije moguće na nesreću po šah, a ne po mene kako neki misle.

Koliko je ženskom preduzetništvu važna podrška drugih žena koje su već uspjele, to bi trebala biti ženska solidarnost. Koliko je imamo, treba li raditi više na tome?

Ženska solidarnost je dragocjena. Lično je uvijek pružam. Moje iskustvo u ovoj sferi ne mogu opisati pravolinijski. Sarađivala sam lijepo i imala podršku žena koje nijesu iz moje branše, a nailazila na konkurentski odnos od žena koje jesu. Tipično za naše podneblje. Nemamo kulturu saradnje na zajedničku korist i zadovoljstvo. Tome ne prilazimo racionalno.

Šta biste poručili ženama koje se odluče da uplove u vode preduzetništva?

Da budu hrabre, vjeruju u sebe i spremne na dugotrajnu borbu. Na početku, suočiće se sa potcenjivanjem, a kad uspiju s zavišću. Sve to treba istrpjeti sa potrebnim dostojanstvom jer žena mora ostati ŽENA.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su ,,istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad ,,najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.