Da biste uspjeli da realizujete svoje zamisli potrebna je kombinacija znanja iz određenih oblasti, volja za konstantnim učenjem i poboljšanjem, radna etika, korišćenje inteligencije i, prije svega, mnogo vjere u sebe i ono što gradite. Da je sve to ostvarljivo potvrđuje današnja sagovornica portala preduzetnica.me, osnivačica i vlasnica kompanije “Šarm”, prvog beauty centra u Crnoj Gori. Prije 19 godina, Olgica je osnovala PU ŠARM Academy – beauty, spa & wellness.

Ona je ekskluzivni uvoznik i distributer vodećih svjetskih kompanija više od 30 godina na teritoriji Crne Gore. Kontinuirano uspješno poslovanje ostvarila je zahvaljujući savremenom načinu rada i organizaciji posla, primjeni svjetskih iskustava i znanja permanentnom stručnom usavršavanju i praćenju svjetskih trendova.

Ostvarujući uspješne poslovne rezultate i gradeći partnerske odnose s inostranim kompanijama, “Šarm” osnovan 1982. godine, danas predstavlja vodeću firmu u Crnoj Gori, posebno u oblasti Beauty, Spa & Wellness-a i edukacija kadra za iste.

Olgica je učesnica brojnih stručnih kongresa u svijetu i kod nas, organizatorka međunarodnih ispita u Crnoj Gori, dobitnica više internacionalnih priznanja, članica ispitne komisije na C.I.E.F.E.C.  koja predstavlja međunarodnu konfederacijsku školu za estetsko i kozmetičko obrazovanje. Ona je idejni tvorac i članica komisije za izradu standarda za medicinskog kozmetičara i licencirana ispitivačica za stručnu kvalifikaciju ispred ispitnog centra Crne Gore. Dobitnica je nagrade “Dama godine”, 2019. godine za rad, doprinos i stvaralaštvo.

Sagovornica, pored navedenog, ostvaruje saradnju sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore na projektu prekvalifikacija nezaposlenih lica s evidencije Zavoda i predstavlja mentorku evropske mreže mentora za žene preduzetnice.

U intervjuu koji slijedi, Olgica govori o svojim počecima, ambicijama…

Iza Vas su godine napornog rada. Početak je bio težak. Kada se sada osvrnete na put koji ste prešli, šta biste izdvojili kao ono čime se najviše ponosite?

Najviše sam ponosna na otvaranje prvog beauty centra u Crnoj Gori 1982. godine i prve privatne škole za obrazovanje estetičara 2000 – te godine. Time sam postavila standarde za ovo zanimanje. Uživam u pomaganju i podučavanju drugih da budu najbolja verzije sebe.

 Kvalitet je Vaš zaštitni znak, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspjeha?

U jedinstvenosti koju sam izgradila i zahvaljujući njoj, uspjela sam da se izdvojim od konkurencije.

 Šta je najvažnije da žena u biznisu posjeduje. Koliko je teško breme koje ona nosi?

Preduzetnica treba da bude inovativna i autentična. Ona mora da duboko vjeruje u ono što radi. Takođe, da ima volju da izdrži oluje koje će je iz kolosjeka izbaciti gotovo sve, osim najodlučnijih. Žene u biznisu, ako imaju ideju, onda će je i realizovati. U misiji da istrajem, podsticala su me brojna priznanja i svakako, podrška porodice.

Može li se reći da je u Vašem slučaju sasvim tačno da ko riskira taj profitira?

Slažem se, biznis sam uvijek doživljavala kao izazov, volim ih. Imam neobičnu intuiciju i ne bojim se neuspjeha. Volim to što radim i uživam u tome. 

 Šta Vam je bilo najteže i od čega nikada nijeste i nećete odustati?

Uvijek sam vjerovala u sebe, imam jasno definisan cilj  kao i plan kako da ga ostvarim. Trudim se da donosim dobra rješenja, bez obzira na okolnosti koje me sputavaju. Po prirodi sam  veliki  borac, ne podnosim nepravdu i poraze. Nastojim da  budem u trendu, pratim sva dešavanja i novitete u ovoj branši i od toga neću odustati. Srećna sam što ih mogu implementirti u mojoj  školi i klijenteli.

Kako biste ocijenili trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore bolji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?

Trenutna poslovna klima definitivno zahtijeva rizik. Verujem da uspeh nije samo steći novac.  Učenje iz ličnih grešaka je ključan dio da postanemo uspješniji.

Postoji li neka ambicija koju još nijeste ostvarili?

Ideja i ambicije uvijek ima, a veći dio njih sam ostvarila.

 Koliko je ženskom preduzetništvu važna podrška drugih žena koje su već uspjele, to bi trebala biti ženska solidarnost. Koliko je imamo, treba li raditi više na tome?

Naravno da je podrška potrebna, kako porodice tako i drugih preduzetnica. Zato sam i izabrana da budem mentorka pružajući podršku razvoju ženskog preduzetništva u Crnoj Gori.

 Šta biste poručili ženama koje se odluče da uplove u vode preduzetništva?

Nemojte raditi ono što već svi drugi rade. Vjerujte sebi,  poštujte svoju intuiciju. Moj vodič i moto je Stevensova rečenica: “Biti ono što jesmo, a postati ono za šta smo sposobni  – svrha je života”.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su ,,istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad ,,najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.