Roman “Ne budi je” crnogorskog književnika Vladimira Vojinovića je, kako ga je okarakterisao Andrej Nikolaidis, psihološki triler odnosno porodična drama jedinstvene snage koja pred čitaoce postavlja “nezaboravnu galeriju simpatičnih i tragičnih gubitnika”.

Vojinović objašnjava da je roman priča o nama današnjim i prošlosti koja nas određuje.

“Ne budi je” zapravo govori o odnosu čovjeka i istine, i tome kako radije biramo odbijanje činjenica od suočavanja s njima”, kaže autor za PREDUZETNICA.ME i dodaje da se radnja romana odvija u prostoru koji je modelovan prema podgoričkim blokovima, a vrijeme obuhvata period od kraja osamdesetih godina prošlog vijeka do sadašnjice.

“U fokusu je drama porodice glavnog lika, no na njenim marginama odvijaju se i scene iz porodičnih drama epizodnih likova, o kojima pripovijeda glavni lik. Ima tu primjesa ‘etike prozora u dvorište’“, objašnjava književnik.

O AUTORU

Vladimir Vojinović je rođen u Nikšiću. Maturirao je u Podgorici i diplomirao na Filozofskome fakultetu u Nikšiću. Od 2004. do 2011. godine obavljao je poslove novinara u podgoričkome Nezavisnom dnevniku “Vijesti“. Magistrirao je 2008. godine, na Filozofskome fakultetu u Nikšiću. Od 2006. do 2014. godine u Nikšiću je obavljao poslove honorarnoga saradnika i saradnika u nastavi na studijskim programima za srpski jezik i južnoslovenske književnosti, za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti i za obrazovanje učitelja. Doktorirao je 2014. godine, na Filozofskome fakultetu u Nikšiću. Vojinović je 2014. godine obavljao poslove glavnog urednika u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica. Profesor je Fakulteta za crnogorski jezik i književnost od osnivanja (2014). Predsjednik je Društva crnogorskih izdavača iz Podgorice i umjetnički direktor Internacionalnoga sajma knjiga Glavnog grada Podgorice.

DJELA

“PIONI BRDA”, roman, 1999.

“NAFAKA”, roman, 2000.

“PORTRET IGORA ĐUKIĆA”, roman, 2005.

“POROČNI SUDIJA: STUDIJA O CRNOGORSKOM POKRETU SOCIJALNE LITERATURE I MEĐURATNIM ČLANCIMA I PRIPOVIJETKAMA MILOVANA ĐILASA”, 2008.

“RAZIGRAJ RIJEČ”, čitanka za 9. razred osnovne škole, koautorstvo, 2008.

 “KNJIGE SU TVOJI PRIJATELJI”, dnevnik čitanja za 9. razred osnovne škole, koautorstvo, 2008.

“PRIČE IZ MONTANARA”, pripovijetke, 2009.

“MILOVAN ĐILAS. PROBLEMI NAŠE KNJIŽEVNOSTI I DRUGI MEĐURATNI ČLANCI”, priređena knjiga, 2009.

“SIMO POPOVIĆ. OSVOJENJE NIKŠIĆA / OSVOJENJE BARA”, priređena knjiga, 2009.

“MONTENEGRINSKE TEME”, članci i studije, 2011.

“ČITANKA ZA 4. RAZRED GIMNAZIJE”, koautorstvo, 2011.

“MILOVAN ĐILAS U MEĐURATNOJ KNJIŽEVNOSTI”, studija, 2014.

“USMENA KNJIŽEVNOST I SAVREMENA CRNOGORSKA PRIPOVIJETKA”, studija, 2014.

“LJEPOTA OD SVIJETA”, antologija crnogorske usmene proze, priređena knjiga, 2016.

“13: ANTOLOGIJA CRNOGORSKE PRIPOVIJETKE 1990–2006”, priređena knjiga, 2016.

“TREGIME NGA MONTANARI”, albanski prijevod pripovjedaka, 2016.

“NE BUDI JE” roman, 2017.

 

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su ,,istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad ,,najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.