Sabina Ramović je suvlasnica turističke agencije “RAMS” u Bijelom Polju, za koju kažu da je “dah svježine sa sjevera Crne Gore”. Riječ je o njenom porodičnom biznisu s suprugom Musom. Agencija posluje u sastavu Rams Exolorer”, a broji četiri stalno zaposlena, veliki broj sezonskih radnika, kao i lica na stručnom osposobljavanju i partnera.

Ramović ističe da se posao agencije razvijao spontano, prilagođavajući se tokovima koje je nametala trenutna situacija u razvoju turizma Crne Gore.

Kada je “RAMS“ počinjao sa radom,  turistički proizvod Crne Gore je bio podijeljen na razvijeni kupališni turizam na jugu zemlje i nerazvijeni proizvod centralnog i sjevernog dijela, s velikim mogućnostima za razvoj ljetnog i zimskog turizma. Na terenu su  mi nedostajali lokalni partneri, koji bi na kvalitetetan način realizovali programe pješačenja, planinarskog biciklizma, raftinga, kanjoninga, speleološkog turizma, free climbing-a i ponude zimskih sportova. Nakon dugog perioda krize, Crna Gora ostvaruje brojnu međunarodnu saradnju i povezivanja, “bratimljenja” regija iz Crne Gore i Evrope – kaže Ramović za portal preduzetnica.me.

Kako dalje priča, tih godina iz Francuske u Bijelo Polje dolaze predstavnici asocijacije “Beton Montenegro“, koja je povezivala tri opštine (Bijelo Polje, Berane i Rožaje sa regijom Bretanja u Francuskoj).

-Željeli smo da u Crnu Goru dovedu francuske turiste. “RAMS“, osnovan te godine, preuzima organizaciju posjete, s željom da pokažu izvorne vrijednosti crnogorskih sela, tradicionalni način života domaćinstava, njihove običaje, gostoprimstvo i hranu. To je bila prva tura seoskog turizma, koji se, do tada, u Crnoj Gori nije razvijao kao samostalni proizvod. “RAMS“ postaje zaštitni znak kvaliteta i lider u razvoju seoskog turizma – s ponosom ističe Ramović.

Sagovornica podsjeća da su, do sada, u organizaciji ”RAMS”, na sjeveru Crne Gore, boravili turisti iz dvadeset i jedne zemlje širom svijeta (od pet mjeseci do 86 godina starosti).

Ramović objašnjava da njihove ture seoskog i aktivnog turizma prate obučeni vodiči na engleskom, njemačkom, ruskom, francuskom i italijanskom jeziku.

Ona dodaje da su razvili mrežu partnera iz Francuske, Finske, UK, USA, Italije, Belgije, Grčke, Njemačke, Austrije, Danske, Norveske, Turske, Srbije, BiH, Hrvatske, Makedonije i Slovenije.

Nagrade

Kako naglašava, posebno su ponosni na plaketu u kategoriji agencije koja je ostvarila najbolje rezultate u valorizaciji kontinentalne i planinske ponude Crne Gore (manifestacija “Wild Beauty Award”).

Prema njenim riječima, Turistička organizacija Bijelo Polje je “RAMS” 2013. godine proglasio za najbolju agenciju. Ramović dodaje i da je “RAMS” izabran kao primjer dobre prakse u Evropizbog čega želimo da se ozbiljno posvetimo daljem razvoju ruralnog turizma”.

Na pitanje koliko je težak bio put ka uspjehu, Ramović objašnjava da kada se nešto hoće i radi na ostvarenju zacrtanog cilja, može se uspjeti.

-Treba biti vrijedan, kreativan i otvoren za promjene. Na uspjehu se marljivo radi – kaže Ramović.

Od početnika u turizmu do priznatih profesionalaca, kako sagovornica naglašava, njihov razvoj je bio obilježen željom i voljom da sarađuju sa svim faktorima turizma.

– U kontinuitetu se edukujemo i usvajmo znanja, uz mali začin sreće koja nas je znala prijatno iznenaditi na tom putu. Jedno od takvih iznenađenja desilo se u toku prezentacije na sajmu autobuskog turizma u Kelnu u Njemačkoj, na koji smo pošli zahvaljujući pomoći donatora. Sa sajma smo se vratili bez  ugovora, ali smo uspostavili kontakt sa holandskom organizacijom CBA, koja nas je narednih godina uključila u veliki EU projekat jačanja kapaciteta turoperatora za prihvat turista iz Evropske Unije. To nam je omogućilo mentorstvo nad njihovim radom, posjete sajmovima u Evropi, učešća na radionicama i stalna usavršavanja – kaže sagovornica.

Prema njenim riječima, iskustvo i znanje, od prvoga dana rada, dijele sa lokalnim partnerima.

-Suprug i ja smo znali mnogo vremena provoditi sa seoskim domaćinima. Učili smo ih kako da odgovore potrebama turista, a da u isto vrijeme ne izgube svoju izvornost i neposredno, tradicionalno gostoprimstvo. Izgradili smo mrežu brojnih lokalnih partnera – seoskih domaćinstava, sportskih klubova, turističkih organizacija i ugostitelja. Organizovali smo omladinske eko-internacionalne kampove, uzajamne posjete studenata poljoprivrede iz Francuske i Crne Gore. Neumorno smo tražili donatore za obuku vodiča na sjeveru Crne Gore, povezivali  udruženja žena sa sjevera koja se bave domaćom radinošću sa regionalnim udruženjima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj… – kaže Ramović.

Sagovornica ističe da je njihov društveno korisni rad  prepoznat od inostranih partnera i u skladu s tim kandidovali ih za nagradu “National Geografic”, u kategoriji angažovanja zajednice u radu.

Prema sopstvenom priznanju, o poslu su ipak najviše naučili od turista. Sabina i Musa prate goste tokom obilaska Crne Gore, druže se sa njima, slušaju koje su im potrebe i očekivanja i kakvi su im utisci.

-Lakše bi bilo da se ne dajemo ovoliko, nije važna zarada, koliko je važno  da gost  ne ode iz Crne Gore nezadovoljan.Turizmom  se bavim jer je to jedina djelatnost, po mom dosadašnjem radnom iskustvu,u kojoj se stres nadoknađuje istom količinom zadovoljstva. Raditi privatni posao i biti korisna ljudima u sredini u kojoj živim je poslovna misija kojoj sam oduvijek stremila – zaključuje Ramović.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su ,,istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad ,,najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.