POČETNA TAČKA SVAKOG USPJEHA JE ŽELJA (Napoleon Hil)

Biti preduzetnica zahtijeva pravu strast, entuzijazam i spremnost da se zakorači u nešto novo i neistraženo. Preduzetništvo je idealan poslovni izazov jer svaki pojedinac može da pokaže koliko je zapravo genijalan u toj oblasti koju voli i za koju misli da mu može donijeti uspjeh i bolju budućnost.

Današnja sagovornica portala preduzetnica.me je  magistrica međunarodne ekonomije biznis trenerica (edukatorka i savjetnica iz oblasti biznisa) i vlasnica preduzeća “IDFaktor”, osnovano 2015. godine. Ona je svoje prodajne i komunikacione vještine usavršavala na vrhunskim biznis treninzima. Takođe, Ivana je i sertifikovana konsultantkinja i NLP trenerica po metodologiji European Coaching Association (ECA).

Firma “IDFaktor” je kruna njenog razvojnog puta koju je osnovala s željom da motiviše, pokrene i podrži zaposlene, timove, kompanije koji gledaju naprijed, teže da prošire profesionalne vidike, kao i da ostvare snove. Cilj firme je da pokrene, motiviše i podrži zaposlene u pravcu postizanja natprosječnih postizanja natprosječnih rezultata, kako bi poslovno okruženje učinili ljepšim i boljim, a samim tim obezbijedili uspjeh sebi i kompaniji u kojoj rade.

Ivana je biznis trenerica sa bogatim znanjem i iskustvom stečenim u poznatim multinacionalnim kompanijama. Ona je radila jedanaest godina u multinacionalnim kompanijama: “Pivara Trebjesa AD i “Crnogorski Telekom”.

Za portal preduzetnica.me govori o svom profesionalnom putu ka uspjehu, koliko je teško biti žena u biznisu, da li ambicije vremenom jenjavaju …

Iza Vas su godine napornog rada. Početak je bio težak. Kada se sada osvrnete na put koji ste prešli, šta biste izdvojili kao ono čime se najviše ponosite?

Svaka životna faza donosi nove priče, uspjehe i situacije koje je potrebno riješiti. Sve što sam prošla ima posebnu notu. Profesinalni razvoj započela sam još kao srednjoškolka. Radila sam kao prodavačica, ne iz puke potrebe, već iz čiste želje. Kasnije, završavajući Gimnaziju u Kanadi, stičem nova i drugačija znanja koja sam donijela i nastavila da razvijam kroz razne aktivnosti. Primjenjivala sam ih kroz nevladin sektor i dala doprinos koji me je izgrađivao kao osobu.

Kao profesionalka u svome poslu, posebno sam se izgradila kroz marketinške aktivnosti, prodajne zadatke, razvoj potencijala, kao i bogato inostrano mentorsko iskustvo tadašnjih direktora i šefova u multinacionalnim kompanijama Pivara Trebjesa i “Crnogorski Telekom“. Najviše sam ponosna na firmu koju sam osnovala, koja je spoj genetske predispozicije, bogatog iskustva, i prije svega spoznaje i lične svrhe da podržavam zaposlene, pojedince, timove i organizacije u njhovom razvoju.

Kvalitet je Vaš zaštitni znak, klijenti Vas prepoznaju. U čemu je formula uspjeha?

Kvalitet donosi ogromna ljubav prema poslu, koja me pokreće da se konstantno edukujem i razvijam, kako bih na profesionalan, etičan i originalan način bila konstantna podrška klijentima.

Zavisno od koncepta biznisa, tipa ličnosti, kao i strukture firme, formule odnosno koraci uspjeha mogu biti različiti, dok je suština uspjeha ljubav, posvećenost, predanost, konstantna disciplina i usavršavanje.

Šta je najvažnije da žena u biznisu posjeduje. Koliko je teško breme koje ona nosi?

Najvažnije, ne samo za žene, već i za svakoga ko želi da se bavi biznisom, jeste da tačno zna šta želi, kao i to da ima jasno definisane ciljeve. Potrebno je stalno osluškivanje, istraživanje sebe, svojih želja i potreba, kao i usmjerenost ka ciljnim grupama kojima se  pružaju usluge.

Unutrašnja snaga žene je, takođe od posebnog značaja. Iz nje dolazi sposobnost da breme pretvori u bremenitost iz koje se rađaju novi pristupi i rješenja koja stižu u pravom momentu.

Može li se reći da je u Vašem slučaju sasvim tačno da ko riskira taj profitira?

Donošenje ispravnih poslovnih odluka nikada nije jednostavan zadatak. Svi mi u nekim određenim životnim situacijama rizikujemo, tako da se slažem sa tim da bez rizika nema profita.

Šta Vam je bilo najteže i od čega nikada nijeste i nećete odustati?

Srećom, sve je prolazno, pa i sve težine se zaborave, na neki način. Ne odustajem od dugoročnog procesa razvoja, koji nema kraja, kada je u pitanju rad na sebi. Suočavanje sa sobom je od posebnog značaja jer unutrašnji poriv ne dozvoljava odustajanje. Ne odustajem ni od intezivnog rada na sebi, kako na ličnom i profesionalnom planu, tako i u radu sa klijentima. Ne treba odustati od vjere u sebe kao ni od osobe koja vjeruje da može da unaprijedi posao i naravno, ne odustajem od pronalaska rješenja.

Kako ocijenjujete trenutnu poslovnu klimu i šta učiniti da se stvore bolji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća?

Živjela sam u inostranstvu, imala internacionalno iskustvo i uvijek sam se vraćala jer vjerujem da naše malo okruženje, s svim manama i vrlinama, pruža mogućnosti. Naravno,  postoje mnogi načini kako unaprijediti poslovni ambijent. Prolazeći kroz to na samom početku, za kompanije u osnivanju predložila bih poreske olakšice, kako bi osnivači odnosno donosioci odluka mogli da se posvete razvoju kompanije, a ne opterećenju kako pokriti troškove. S druge strane, određenim ekonomskim politikama treba uticati na poslovni ambijent i forsirati “made in Montenegro“. Potražimo rješenja vani kada nijesmo u prilici i mogućnosti da ih iznesemo, a često jesmo.

Budimo podrška mladim ljudima, motivišimo ih na preduzetništvo. Krenimo od osnovnog obrazovanja, ne dozvolimo našoj djeci da idu iz ove države. Ulažimo u ljude u njihov razvoj, u timove, jer timovi grade.

Postoji li neka ambicija koju još nijeste ostvarili?

Blago ću se osmjehnuti i reći da sam tek počela da stvaram. Svaka faza, spoznaja nosi neku novu ambiciju.

Koliko je ženskom preduzetništvu važna podrška drugih žena koje su već uspjele, to bi trebala biti ženska solidarnost. Koliko je imamo, treba li raditi više na tome?

Kao i u svemu, podrška je važna. Za razvoj ženskog preduzetništva, od velikog značaja je podrška i solidarnost uspješnih žena. Velika podrška upravo i stiže od žena koje su se već ostvarile u poslovnom svijetu, kao i da ta sinergija iskustva i novih početaka daje solidarnosti jednu dublju, ljepšu i bogatiju dimenziju.

Šta biste poručili ženama koje se odluče da uplove u vode preduzetništva?

Dragim damama poručujem da ponesu kofer vjere pun herojske snage, discipline, poslovne etike, fleksibilnosti, kao i jačinu odnosno smirenost u istom trenu. Prije svega, da definišu ciljeve i iskristališu  šta je to što ih pokreće da stvaraju. Pozitivna energija, volja i ljubav prema poslu nas tjera da stvaramo, da se edukujemo, usavršavamo i nikada ne odustajemo od sebe i svojih ambicija.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su ,,istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad ,,najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.